Wiosna to czas zmiennej pogody i łatwo o przeziębienie. Dlatego warto zadbać o odporność dziecka i naszą, zwłaszcza gdy nasza pociech uczęszcza do żłobka czy przedszkola. Dobrym sposobem jest stosowanie domowych syropów. W aptece mamy ogrom preparatów czasem ciężko zdecydować co kupić, a ceny przerażają, więc warto spróbować sposobów naszych babć.
Dziecko bardzo często narażone jest na różnego rożnego rodzaju wirusy. Najczęściej wizyta u lekarza kończy się antybiotykiem, które osłabiają organizm naszej pociechy. Warto jest spróbować sporządzić samemu z naturalnych produktów syropy, które będą zapobiegać przeziębieniom albo wzmocnią odporność. Zresztą codzienna dawka witamin nikomu nie zaszkodziła 😊
Z pewnością każdy z nas zna cudowne eliksiry babci, a głównymi składnikami była cebula, czosnek, czy burak. My przedstawiamy kilka pomysłów na wykonanie własnego napoju, który powinien posmakować dziecku.
- Imbirowy syrop na odporność.
Składniki: imbir, miód (cukier), woda
Dokładnie myjemy imbir i razem ze skórką kroimy na cienkie plastry (ok. 6cm korzenia), następnie do rondelka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy pokrojony imbir i gotujemy na wonnym ogniu ok 30 min. W między czasie dodajemy 100g miodu lub cukru. Całość zostawiamy do ostygnięcia. Syropek podajemy codziennie po jednej łyżeczce, dawkowany regularnie wzmocni odporność dziecka oraz ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
- Herbatka na pierwsze objawy przeziębienia.
Składniki: kurkuma (korzeń lub w proszku), imbir, cytryna, miód, saszetka herbaty, szczypta pieprzu.
Naszą herbatę zalewamy wodą (nie wrzątkiem), czekamy aż zaparzy się saszetka i wrzucamy po dwa cienkie plastry cytryny, imbiru i kurkumy (jeżeli nie mamy korzenia to ½ łyżeczka sproszkowanej kurkumy), dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Czekamy chwilkę, aż całość ostygnie i gotowe. Herbata jest dobra na pierwsze objawy przeziębienia. Smaczna bomba witaminowa!
- Napar z pigwy.
Składniki: 1kg pigwy, 1 kg cukru
Myjemy owoce i usuwamy gniazda ze środka. Kroimy w plasterki i układamy najlepiej w dużym słoiku naprzemiennie pigwy zasypując cukrem i tak naprzemiennie. Zostawiamy to w ciepłym miejscu na kilka dni, co jakiś czas potrząsając słojem. Gdy pojawi się sok, przelewamy wszystko do mniejszych słoików i zakręcamy, najlepiej przechowywać w lodówce. Taki napar dobrze zamknięty w słoiku może wytrzymać kilka miesięcy a nawet lat. Profilaktycznie stosować jedną łyżeczkę dziennie. Pigwa jak cytryna posiada dużo witaminy C ale również magnes i żelazo. Taki napój najlepiej stosować na wzmocnienie oraz gdy zaczyna nam się infekcja układu oddechowego. Można stosować na kaszel.
- Mięta na gardło i kaszel.
Składniki: garść gałązek mięty, cukier, cytryna, woda
Gałązki mięty dokładnie myjemy i suszymy. Do garnka wlewamy 2 litry wody i czekamy aż się zagotuje, następnie odstawiamy. Do wody wsypujemy 2 szklanki cukru oraz sok z całej cytryny i całość mieszamy, aż się rozpuści. Po tych czynnościach wkładamy do garnka umytą miętę i przykrywamy pokrywą. Całość odstawiamy na całą dobę. Na następny dzień wyciągamy gałązki mięty i wszystko odcedzamy. Syrop może być stosowany na ból gardła, łagodzi również kaszel.
- Herbata z sokiem na wzmocnienie.
Składniki: saszetka herbaty, sok (malinowy, z aronii, czarnego bzu), miód.
Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie herbat z naturalnymi sokami. Duża część z nas sama przygotowuje przetwory na zimę lub dostaje od babć lub od znajomych. To naturalna bomba witaminowa. Taka herbata jest dobrym sposobem na ogrzanie się w zimniejsze dni. Jeżeli nie posiadamy takich soków, możemy posiłkować się kupnymi tylko trzeba sprawdzić skład, najlepsze są te bez dodatku sztucznych substancji.