Każdego dnia osoby odpowiedzialne za pracę w kuchni wydają dzieciom komplet posiłków dopasowanych do ich potrzeb, alergii pokarmowych, a także preferencji smakowych. Jedzenie serwowane przez kuchnię w przedszkolu jest nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe oraz odpowiednio zbilansowane.
Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek – to kluczowe momenty planu dnia w naszym przedszkolu. Spożywanie posiłków o stałych porach pomaga dzieciom w wewnętrznej regulacji oraz uczy organizacji czasu. W trakcie posiłków dzieci poznają nowe potrawy oraz uczą się kultury jedzenia przy stole.
Jak w domu! – czyli jak ważna jest kuchnia w przedszkolu i żłobku?
W pracy opiekuńczo-wychowawczej bardzo ważne jest zapewnienie dzieciom warunków podobnych do środowiska domowego. To daje dzieciom poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Smaki potraw podobne do tych, które dzieci znają z domu rodzinnego, przywołują poczucie szczęścia oraz radości.
Z sukcesem zachęcamy dzieci do picia wody oraz staramy się pomóc tym dzieciom, które mają wybiórczość pokarmową, oczywiście z poszanowaniem ich granic. W przypadku, kiedy nie jesteśmy w stanie zapewnić diety zgodnej z zaleceniami medycznymi, jesteśmy w stanie dopuścić sytuację, kiedy to Rodzic w całości odpowiada za wyżywienie dziecka w placówce.
Współpracujemy z dietetykami oraz lokalnymi producentami żywności. Chcemy, by posiłki serwowane dzieciom były jak najbardziej zdrowe, lokalne i przemyślane.
Każdy posiłek jest przygotowywany z myślą o preferencjach smakowych dzieci, zgodnie z wytycznymi krajowych ekspertów do spraw żywienia zbiorowego.
Czas dzieciństwa to czas radości. Czas radości z zabawy, z poznawania nowych rzeczy, ale także czas radości ze spożywanego jedzenia. W naszej placówce tak się właśnie dzieje! Mamy poczucie, że wraz z posiłkami dostarczamy dzieciom nie tylko potrzebnego im paliwa, ale także przyjemności ze spożywania dobrego jedzenia.
Posiłki w przedszkolu
Mycie rączek, siedzenie przy stoliku, spokojna konsumpcja… ten rytuał powtarzamy w przedszkolu kilka razy w ciągu dnia. Wszystko na spokojnie, bez pośpiechu, żeby każde dziecko mogło skupić się na tej chwili, która właśnie trwa oraz na jedzeniu, które jest na talerzu.
My, dorośli, często zapominamy, jak bardzo dzieci chłoną świat sensorycznie, wszystkimi zmysłami. Dostarczając dzieciom odpowiedniego, różnorodnego pożywienia, wspieramy jego rozwój nie tylko sensoryczny, ale także psychiczno-motoryczny. Dodajemy energii do działania i sprawiamy, że czas spędzony razem w przedszkolu zaprocentuje w przyszłości, na późniejszych etapach jego życia.
Artykuł powstał przy współpracy z House of Reggio